Over Noud

Noud de Haas

Na mijn studie psychologie werkte ik dertig jaar als psychotherapeut. In die jaren gaf ik ook meditatiecursussen en stressreductietrainingen binnen bedrijven en instellingen. Aan Radboudumc in Nijmegen was ik enkele jaren als mindfulnesstrainer betrokken bij onderzoek dat Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie, uitvoerde naar de effecten van mindfulness op terugkerende depressies.

Van 2004 tot 2013 verzorgde ik nascholingen en opleidingen Mindfulness-Based Cognitive Therapy voor professionals in de gezondheidszorg.

Vanaf 1995 beoefen ik meditatie bij de Nijmeegse meditatiegroep Leven in Aandacht. Deze groep mediteert in de traditie van de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh. Sinds mijn kennismaking met hem in 1988 is hij mijn belangrijkste mindfulnessleraar.

Mijn speciale belangstelling gaat uit naar de rol die mindfulness kan spelen in het omgaan met een chronische ziekte. Zelf heb ik de ziekte van Parkinson. Ik heb veel steun aan mijn mindfulnessbeoefening.


Nadat ik in 2011 gehoord had dat ik de ziekte van Parkinson heb, ben ik begonnen met hardlopen. Doel was – en is – mijn conditie en beweeglijkheid zo veel mogelijk op peil te houden. Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer de Nijmeegse Zevenheuvelenloop (15 km) uitliep. Met moeite en met een licht-slepend been. Het was geen overwinning op parkinson, ik houd niet van die oorlogstaal. Het was wel een statement tegenover parkinson: “Ik zie dat je er bent, parkinson, en ik zal je toelaten in mijn leven. Maar ook zal ik doen wat ik kan om je invloed zo veel mogelijk beperkt te houden.” Voor de Zevenheuvelenloop schrijf ik me niet meer in, dat gaat niet meer. Maar ik blijf wel lekker hardlopen bij mijn atletiekcluppie!


Toen ik in september 2018 hoorde dat er een groep ‘Boksen met Parkinson’ van start ging heb ik me meteen ingeschreven. We hebben een supergezellige groep. Van onze tweede boksles is een filmpje gemaakt.

Super mooie film over Parkinson Boksen op de Boks Academie Nijmegen.

Geplaatst door Boksacademie Nijmegen op Zaterdag 27 oktober 2018