Over Noud

Noud de Haas

Ik ben psycholoog en mindfulnesstrainer


Na mijn studie psychologie werkte ik dertig jaar als psychotherapeut. In die jaren gaf ik ook meditatiecursussen en stressreductietrainingen binnen bedrijven en instellingen. Aan Radboudumc in Nijmegen was ik enkele jaren als mindfulnesstrainer betrokken bij onderzoek dat Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie, uitvoerde naar de effecten van mindfulness op terugkerende depressies.

Van 2004 tot 2013 verzorgde ik nascholingen Mindfulness-Based Cognitive Therapy voor professionals in de gezondheidszorg.

Vanaf 1995 beoefen ik meditatie bij de Nijmeegse meditatiegroep Leven in Aandacht. Deze groep mediteert in de traditie van de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh. Sinds mijn kennismaking met hem in 1988 is hij mijn belangrijkste mindfulnessleraar.

Mijn speciale belangstelling gaat uit naar de rol die mindfulness kan spelen in het omgaan met een chronische ziekte. Zelf heb ik de ziekte van Parkinson. Ik heb veel steun aan mijn mindfulnessbeoefening.


Nadat ik in 2011 gehoord had dat ik de ziekte van Parkinson heb, ben ik begonnen met hardlopen. Doel was – en is – mijn conditie en beweeglijkheid zo veel mogelijk op peil te houden. Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer de Nijmeegse Zevenheuvelenloop (15 km) uitliep. Met¬†moeite en met een licht-slepend been. Het was geen overwinning op parkinson, ik houd niet van die oorlogstaal. Het was wel een statement tegenover parkinson: “Ik zie dat je er bent, parkinson, en ik zal je toelaten in mijn leven. Maar ook zal ik doen wat ik kan om je invloed zo veel mogelijk beperkt te houden.” Dit jaar (2017) heb ik me niet meer ingeschreven voor de Zevenheuvelenloop in november, het zit er niet meer in. Maar ik blijf wel lekker hardlopen bij mijn atletiekcluppie!¬†