Varia

Op deze pagina staan berichten die met het thema van deze website samenhangen


Stress en Parkinson
Dr. Rick Helmich vertelt over de rol die stress speelt bij de ziekte van Parkinson. Vanaf minuut 13.30 doet Rick verslag van een klein onderzoek naar mindfulness en parkinson.

Update Parkinson
Op 19 maart 2019 gaf Prof.dr. Bas Bloem een boeiende lezing over recente ontwikkelingen binnen de parkinsonzorg

Effecten van meditatie op het brein
In een interview met Bodhitv praat psychiater Dirk Geurts over de effecten van meditatie op de hersenen. Vanaf minuut 4.50 vertelt hij over de 8-weekse mindfulnesstraining.


Parkinson maakt alles kleiner 

Andy McDowell was pas 43 jaar toen hij in 2009 te horen kreeg dat hij de ziekte van Parkinson had. Voor zijn nog jonge kinderen schreef hij een gedicht om uit te leggen wat er met hem gebeurde. In het Engels heet het ‘Smaller’, in het Nederlands is dat ‘Kleiner’: alles wordt kleiner (niet per se minder!) als je parkinson hebt.
De boodschap die hij zijn kinderen wilde meegeven: al is er van alles aan mij veranderd, toch ben ik nog steeds mezelf, en nog steeds jullie vader. Het gedicht, voorgelezen door Andy’s dochter Lily McDowell, is bewerkt tot een ontroerend tekenfilmpje (Nederlands ondertiteld).


Mindfulness en Parkinson
>>>Kijk ook hier voor een kort onderzoek uit 2018

Er is bij mijn weten nog nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de rol die mindfulness zou kunnen spelen in het omgaan met de ziekte van Parkinson. Een goede (Engelstalige) bijdrage vormt het onderzoek dat Barbara Pickut en haar collega’s in 2015 publiceerden onder de titel Mindfulness Training among Individuals with Parkinson’s Disease: Neurobehavioral Effects.
Twee andere artikelen vind je hier en hier.

De onderzoeken wijzen uit dat mindfulness soms gunstig werkt op enkele aspecten van parkinson (zoals motorische onrust, gevoeligheid voor stress en het vermogen te observeren), maar dat de resultaten bescheiden zijn. Er is – zo heet dat dan – nog veel onderzoek nodig om beter zicht te krijgen op enkele belangrijke vragen: welke mindfulnessoefeningen hebben een gunstig effect op welke aspecten van parkinson? En op den duur krijgen we wellicht een idee bij wie welke oefeningen het beste werken. Mindfulness op maat dus. Je hoeft trouwens niet te wachten op wetenschappelijk onderzoek: kijk goed welke oefeningen je zelf het meest bevallen. Ook dat is een vorm van onderzoek!