Artikelen Noud over parkinson en mindfulness

Kan mindfulness een rol spelen bij het omgaan met een chronische ziekte? Ik vermoed dat de kunst van het zorgvuldig en met mildheid observeren van je ziekteverschijnselen zou kunnen helpen bij het aanvaarden van je ziekte. Van strijden-tegen naar leven-met. 

Op deze pagina vind je vijf interviews waarin ik vertel over de rol van mindfulness in het leven met de ziekte van Parkinson. Ik hoop dat je er aanknopingspunten in vindt om wat soepeler met je eigen ziekte om te gaan.


Parkinson Café Delft en omstreken (2017) Wat kan mindfulness voor mij betekenen?
Op 15 augustus 2017 hield ik in Delft een praatje over parkinson en mindfulness. In de Nieuwsbrief van juli verscheen een vooruitblik en, verderop in de Nieuwsbrief, een interview.
Naar de Nieuwsbrief>>>


Mieke Ankersmid  (2015) Mindful omgaan met verlies – het verhaal van Noud
In dit boek beschrijft rouwtherapeut en mindfulnesstrainer Mieke Ankersmid wat mindfulness kan betekenen voor wie te maken heeft met een ingrijpend verlies. Onderdeel van het boek zijn zes interviews waarin mensen vertellen over hun verlies. Mieke interviewt mij over verlies van gezondheid door de ziekte van Parkinson.
Het boek, met prachtige tekeningen van Nicole van Minnen, bevat een CD met oefeningen en verscheen in november 2015 bij Witsand Uitgevers.
Naar het interview>>>


Monique Berkelmans (2014) Dankzij mindfulness kan ik vrede sluiten met parkinson
In Parkinson Magazine van mei 2014, een uitgave van de Parkinson Vereniging, interviewt Monique Berkelmans mij over de manier waarop ik mindfulness toepas in mijn dagelijkse omgang met de ziekte van Parkinson.
Naar het interview>>>


Noud de Haas en Sandra Smits-Lemmens (2014) De ziekte van Parkinson en Mindfulness
In de nieuwsbrief van de sectie Revalidatie van het Nederlands Instituut van Psychologen interviewen Noud en Sandra elkaar over de rol die mindfulness kan spelen bij het integreren van de ziekte van Parkinson in je leven.
Naar het interview>>>


Sabine Noten (2013) Oefenen in aandacht
Bij gelegenheid van het tienjarige bestaan van de Opleidingen Land van Rouw verscheen op 18 december 2013 het jubileumtijdschrift Verlies – Wegwijzers in het Land van Rouw. Sabine Noten is een van de oprichters van de Opleidingen. Ze vroeg mij naar mijn geschiedenis met mindfulness en naar de wijze waarop ik mindfulness in mijn leven toepas, onder andere bij de ziekte van Parkinson. Het interview verscheen in het jubileumtijdschrift.
Naar het interview>>>