Training parkinson en mindfulness

Het Centrum voor Mindfulness van Radboudumc in Nijmegen is een onderzoek gestart naar de rol die mindfulness kan spelen bij het omgaan met de ziekte van Parkinson.


Op 14 maart 2018 is de eerste trainingsgroep begonnen. De 8e en laatste bijeenkomst was op 2 mei. Op woensdag 22 augustus 2018 is de tweede pilotgroep van start gegaan. In deze startfase van het onderzoek kun je alleen verwezen worden door een neuroloog van Radboudumc of het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, beiden in Nijmegen. Het onderzoek is opgezet in samenwerking met ParkinsonNet. Dat is een netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson.
Het vervolg op de twee pilotgroepen is afhankelijk van toekenning van subsidies. 


Uit de beschrijving op de website van het Centrum voor Mindfulness:
“De ziekte van Parkinson heeft invloed op alle aspecten van uw leven. Lichamelijk, emotioneel en ook mentaal treden er veranderingen op. Misschien heeft u minder controle over uw bewegingen, waardoor u zich onzeker gaat voelen. U ervaart innerlijke onrust. Of u merkt dat het lastiger wordt om snel beslissingen te nemen. Deze veranderingen kunnen leiden tot irritatie, verdriet, sombere gedachten of gepieker over hoe het verder zal gaan. Dit alles heeft ook weer invloed op uw relaties en uw sociale leven. Mindfulness is behulpzaam bij het omgaan met een chronische ziekte als parkinson.”  Lees verder>>>

Het effect van stress op de ziekte van Parkinson
Op 23 maart 2018 hield neuroloog dr. Rick Helmich een interessante voordracht over de rol die stress kan spelen bij parkinson. Ook mindfulness kwam aan bod. Dat lag wel voor de hand, want Rick is als onderzoeker betrokken bij bovenstaande studie naar het effect dat mindfulness heeft op stress.
Lees hier het verslag>>> 


 

Een 8-weekse proeftraining 
In het najaar van 2017 gaf ik (Noud) zelf een 8-weekse mindfulnesstraining aan mensen met parkinson. Het was boeiend en leerzaam samen te zijn met ‘collega-parkinsonners’ en te oefenen om met mildheid de verschijnselen van parkinson te observeren. Hieronder lees je de beschrijving van de proeftraining.


Als je parkinson hebt
Wie de ziekte van Parkinson heeft weet het: de ziekte beïnvloedt je dagelijkse leven, je relaties, je werk. Je loopt misschien houterig, je hebt moeite je verstaanbaar te maken of je maakt onwillekeurige bewegingen met je hoofd. En niet alleen je motoriek wordt anders, ook je gevoelens en mentale functies kunnen veranderen. Je voelt je onzeker of je hebt sombere gedachten. Veel bewegingen gaan langzamer dan vroeger en dat kan gepaard gaan met geïrriteerdheid, verdriet of ongeduld. En het wordt lastiger beslissingen te nemen omdat je niet meer goed weet wat je eigenlijk wilt.

 Je houding is essentieel
Je hebt parkinson, maar dat wil nog niet zeggen dat het (altijd) slecht met je gaat. Want van grote betekenis is hoe je met je ziekte omgaat. Je houding dus. Ga je erg gebukt onder parkinson of heb je eerder een houding van aanvaarding en wil je er het beste van maken? Kijk je vooral naar wat je niet meer kunt of zoek je naar wat je nog wel kunt? Heeft de ziekte je misschien ook iets goeds gebracht? Het lijkt er op dat acceptatie van je ziekte de weg opent om relatief soepel met de ziekte te leven. In deze training kiezen we voor mindfulness als methode om deze accepterende houding stap voor stap te ontwikkelen. Meer over deze houding lees je op de pagina Chronische ziekte en mindfulness.

Mindfulness als methode
Mindfulness betekent je bewust zijn van wat er op dit moment gebeurt. Het kan je helpen je minder zorgen te maken en met meer veerkracht om te gaan met wat je in je leven tegenkomt aan vreugde en verdriet. Dat vermogen kun je trainen. Zo is de bodyscan, waar we in de eerste bijeenkomst mee kennismaken, een manier om je lichaam waar te nemen en alles wat je merkt te aanvaarden, dus ook pijn, tremoren of onrust. Je begrijpt wel dat dat tijd kost, zwemmen leer je ook niet in één les. Maar na een paar weken oefenen krijg je meestal de slag te pakken.

Een aangepaste training
De training volgt de opzet van de aandachtgerichte cognitieve therapie. Er zijn acht wekelijkse bijeenkomsten, aangevuld met een dag waarop alle oefeningen nog eens aan bod komen. Maar als het nodig of prettiger is passen we de training aan, zodat beperking door parkinson geen reden hoeft te zijn om niet mee te doen.
Om profijt te hebben van de training is het raadzaam dat je elke dag thuis oefeningen doet. We maken er maatwerk van: je bepaalt zelf hoeveel tijd je aan huiswerk besteedt. Op het einde van iedere bijeenkomst krijg je suggesties voor huiswerk mee. Je oefent onder andere met behulp van de geluidsbestanden die je op deze website vindt.
Een bijeenkomst duurt twee uur. Voor de meeste mensen met parkinson is dat lang genoeg.
 Deze mindfulnesstraining is alleen bedoeld voor mensen die parkinson(isme) hebben. Je zult merken dat er alle ruimte is om tijdens de bijeenkomsten te gaan zitten, te staan of een stukje te lopen als dat prettig voor je is. De cursusruimte is toegankelijk voor rolstoelers.