Training parkinson en mindfulness

Parkinson en Mindfulness
een 8-weekse training

De training is voorbij
Inschrijven is niet meer mogelijk


Als je parkinson hebt
Wie de ziekte van Parkinson heeft weet het: de ziekte beïnvloedt je dagelijkse leven, je relaties, je werk. Je loopt misschien houterig, je hebt moeite je verstaanbaar te maken of je maakt onwillekeurige bewegingen met je hoofd. En niet alleen je motoriek wordt anders, ook je gevoelens en mentale functies kunnen veranderen. Je voelt je onzeker of je hebt sombere gedachten. Veel bewegingen gaan langzamer dan vroeger en dat kan gepaard gaan met geïrriteerdheid, verdriet of ongeduld. En het wordt lastiger beslissingen te nemen omdat je niet meer goed weet wat je eigenlijk wilt.

 Je houding is essentieel
Je hebt parkinson, maar dat wil nog niet zeggen dat het (altijd) slecht met je gaat. Want van grote betekenis is hoe je met je ziekte omgaat. Je houding dus. Ga je erg gebukt onder parkinson of heb je eerder een houding van acceptatie en wil je er het beste van maken? Kijk je vooral naar wat je niet meer kunt of zoek je naar wat je nog wel kunt? Heeft de ziekte je misschien ook iets goeds gebracht? Het lijkt er op dat acceptatie van je ziekte de weg opent om relatief soepel met de ziekte te leven. In deze training kiezen we voor mindfulness als methode om deze accepterende houding stap voor stap te ontwikkelen. Meer over deze houding lees je op de pagina Chronische ziekte en mindfulness.

Mindfulness als methode
Mindfulness betekent je bewust zijn van wat er op dit moment gebeurt. Het kan je helpen je minder zorgen te maken en met meer veerkracht om te gaan met wat je in je leven tegenkomt aan vreugde en verdriet. Dat vermogen kun je trainen. Zo is de bodyscan, waar we in de eerste bijeenkomst mee kennismaken, een manier om je lichaam waar te nemen en alles wat je merkt te aanvaarden, dus ook pijn, tremoren of onrust. Je begrijpt wel dat dat tijd kost, zwemmen leer je ook niet in één les. Maar na een paar weken oefenen krijg je meestal de slag te pakken.

Een aangepaste training
De training volgt de opzet van de aandachtgerichte cognitieve therapie. Er zijn acht wekelijkse bijeenkomsten, aangevuld met een dag waarop alle oefeningen nog eens aan bod komen. Maar als het nodig of prettiger is passen we de training aan, zodat beperking door parkinson geen reden hoeft te zijn om niet mee te doen.
Om profijt te hebben van de training is het raadzaam dat je elke dag thuis oefeningen doet. We maken er maatwerk van: je bepaalt zelf hoeveel tijd je aan huiswerk besteedt. Op het einde van iedere bijeenkomst krijg je suggesties voor huiswerk mee. Je oefent onder andere met behulp van de geluidsbestanden die je op deze website vindt.
Een bijeenkomst duurt twee uur. Voor de meeste mensen met parkinson is dat lang genoeg.
 Deze mindfulnesstraining is alleen bedoeld voor mensen die parkinson(isme) hebben. Je zult merken dat er alle ruimte is om tijdens de bijeenkomsten te gaan zitten, te staan of een stukje te lopen als dat prettig voor je is. De cursusruimte is toegankelijk voor rolstoelers.


Heb je vragen of de training geschikt voor je is, bel  of mail me dan
0613777053, info@nouddehaas.nl  Praktische informatie

Let op: de inschrijving is gesloten

Voor wie?
De mindfulnesstraining is alleen bedoeld voor mensen met de ziekte van Parkinson of met een parkinsonisme
Aantal deelnemers: 6  tot 12

Door wie?
De training wordt gegeven door Noud de Haas (1950), psycholoog en mindfulnesstrainer, heeft zelf de ziekte van Parkinson

Waar?
De training vindt plaats in de sfeervolle groepsruimte Terra, Bosduifstraat 1, 6542 TP Nijmegen
Naar de website van Terra

Wanneer?
De training is verdeeld over 8 woensdagmiddagen, steeds van 14.00 tot 16.00 uur:
30 augustus
6, 13, 20 en 27 september
4 en 11 oktober
1 november 2017
Bovendien is er op zaterdag 28 oktober van 10.00 tot 16.00 uur een bijeenkomst waar in een sfeer van stilte alle oefeningen nog eens aan bod komen

Wat kost het?
De training kost 120,00 euro

Informatie
Je kunt me mailen of bellen
E-mail info@nouddehaas.nl
Mobiel 06 13 77 70 53