Wat is gezondheid?

Vroeger was je gezond als je niets mankeerde. Nu is er een nieuwe omschrijving in opkomst: je bent gezond als je goed weet om te gaan met wat je overkomt.

In die omschrijving kun je gezond zijn terwijl je een chronische ziekte hebt. Of je door je ziekte lijdt hangt mede af van je houding, je attitude tegenover je ziekte. Verder speelt een rol hoe je er mentaal voor staat, of je steun van anderen ervaart en of je tevreden bent met je leven (ook al is je lichaam ziek).

In het volgende filmpje vind je een korte introductie over een manier om anders tegen gezondheid aan te kijken.

Een meer uitgebreide toelichting vind je in de volgende video. Je ziet en hoort Machteld Huber die een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van het nieuwe gezondheidsconcept.

Op de website Mijn Positieve Gezondheid kun je een test doen om een indruk te krijgen van hoe het staat met je eigen gezondheid. Let op, de test is nog in ontwikkeling, dus wees voorzichtig met het trekken van conclusies. De test geeft je wel een aardig idee over welke factoren er allemaal een rol spelen bij al dan niet gezond zijn. De test gaat over zes onderwerpen:

Hoe het lichamelijk met je gaat
Hoe het mentaal met je gaat
Of je je leven zinvol vindt
Of je een prettig leven hebt
Of je meedoet in de maatschappij
Hoe je dagelijks leven eruitziet

Over Mijn Positieve Gezondheid schrijft de website zelf:

Mijn Positieve Gezondheid is ontwikkeld door het Institute for Positive Health en is gebaseerd op ‘Positieve Gezondheid’. Dit is een nieuw begrip in Nederland. Veel mensen vinden dat ze gezond zijn wanneer ze geen lichamelijke klachten hebben en niet ziek zijn.
Positieve gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Ook mensen met een (chronische) ziekte kunnen zich gezond voelen. Zij kunnen zich aanpassen aan de veranderingen in hun leven.”


‘Zet de mens centraal, niet de ziekte’
Lees hier een verhelderend interview met arts-onderzoeker Machteld Huber over positieve gezondheid.
Bron: De Medisch Specialist, maart 2017, p. 23-25